Noć muzeja 2018. - „Lošinjski muzej po Vašoj mjeri!“

 

Lošinjski muzej po Vašoj mjeri!

 U petak, 26. siječnja 2018. od 18 do 24 h u Lošinjskom muzeju održana je deseta po redu Noć muzeja. Ove godine tema je „Muzeji i sport – brže, više, jače … citius, altius, fortius …“, a mi smo se ovoj manifestaciji pridružili izložbom „Lošinjski muzej po Vašoj mjeri!“.

 Čovjek je mjerilo svih stvari – to je ustvrdio već grčki filozof Protagora (oko 480. pr. Kr. - oko 410. pr. Kr.). Iako je govorio o vrijednosnim kriterijima, činjenica da je predodžba o mjerama i mjerenju već tada iz uporabne sfere prešla u opću komunikaciju rječito govori o njihovoj nazočnosti u svakodnevnom životu.

 Mjerenje je postupak pridruživanja brojeva prema unaprijed utvrđenim pravilima, odnosno određivanje vrijednosti neke mjerne veličine. Prisutno je u svim područjima ljudskog djelovanja i neizostavno u mnogim aktivnostima. Mjerenja fizičkih karakteristika, meteorološka mjerenja, astronomska, kemijska ili statistička mjerenja samo su neka od bezbrojnih primjera uporabe u znanosti, ali i u svakodnevnoj primjeni - od doziranja sastojaka za kolače do isprobavanja konfekcijskih veličina pri kupnji odjeće. Mjerenje je neizostavno i u sportu, od mjerenja visine ili daljine u atletskim disciplinama pa do mjerenja težine u dizanju utega.

  Iza nas je još jedna uspješna manifestacija „Noć muzeja 2018“.  Hvala svima na sudjelovanju i druženju.

 

Izložbu „Lošinjski muzej po Vašoj mjeri!“ možete posjetiti od ponedjeljka do petka, od 29. siječnja do 2. veljače 2018. g. u Galeriji palače Fritzi, od 10 do 13 sati.

 

 

Fotografije sa otvorenja