Posjet / Suvenirnica

Nudimo Vam bogati izbor kataloga izložbi, stručna i popularno-znanstvena izdanja o raznim temama iz lokalne kulturno-povijesne baštine.  

Naš muzej pokušava primjenjivati, razvijati i stvarati dobra iskustva kulturnog turizma. Gotovo su sve naše izložbe i knjige dvojezične  što našem radu daje dodatnu vrijednost i omogućuje nam da naše djelovanje dosegne prostore daleko izvan našeg otoka. Knjige se mogu kupiti u  tri zgrade  Lošinjskog muzeja, palači Fritzi u Malom Lošinju, Muzejskom prostoru Kuli  u Velom Lošinju i Arheološkoj zbirci Osor u Osoru.

Vlada u Beču  je Zemaljskim zakonom 1892. Godine proglasila Mali i Veli Lošinj klimatskim lječilištima i oporavilištima sa svim povlasticama koje iz toga proizlaze. Takav status pretvorio je Mali Lošinj u jedno od najpoželjnijih turističkih odredišta u Europi na koje su na početku dolazili članovi carske obitelji, a za njima i ostala europska aristokracija.

Iz knjige „Mali Lošinj Kulturno – povijesni vodič“

Hotel Vindobona, prvi hotel u Malom Lošinju otvoren je 1887. na kraju Rive u kući s lijepo uređenim stražnjim vrtom. U početku lječilišnog karaktera, nudio je 13 velikih soba od 50 m2 koje su se grijale malim željeznim pećima (uz dodatno plaćanje) i kupaonice s kadama i tuševima s toplom i hladnom, običnom i morskom vodom. Na 1. katu se nalazio salon za čitanje s njemačkim časopisima u kojem, iz poštovanja prema svrsi hotela kao oporavilišta, nije bilo dozvoljeno pušenje. Gostima su na raspolaganju bili i liječnički nadzor, kućni telegraf  i restoran u krugu hotela s, po izboru, talijanskom ili njemačkom kuhinjom i poslugom. Jela su se nudila à la carte ili table d´hôte (dnevna ponuda), a bio je moguć i pansion. Paralelno s otvaranjem hotela na obali preko puta izgrađena su dva kupališta: jedno – zatvorenog tipa s muškim i ženskim kabinama s velikim i malim kadama i drugo – otvorenog tipa namijenjeno kupanju u moru sa stalnim učiteljem plivanja.

Iz knjige „Lošinjski hoteli, pansioni i lječilišta 1887. – 2012.“

Vodič  „Crkve i kapele cresko – lošinjskog arhipelaga“ na sažet i razumljiv način nudi pregled svih crkvi i kapela, s osvrtom na okolnosti njihove gradnje.

Raznolikost objekata po vremenu i mjestu nastanka, funkciji, veličini, stilskim obilježjima i drugim karakteristikama upućuje na kompleksnost  religijskih, društvenih, političkih, gospodarskih i drugih okolnosti u kojima su nastajale crkve i kapele. Monumentalna ranokršćanska zdanja, crkvice neuobičajenih tlocrta, jednostavni sakralni objekti ili pak izvanredna renesansna i barokna ostvarenja – sve ove crkve svjedoče o snažnoj vjerskoj osjećajnosti koja se manifestirala na različite načine.