Muzejski prostor Kula
Veli Lošinj

PRIZEMLJE
Prizemlje je posvećeno povijesti kule. Objašnjene su okolnosti njene izgradnje i kasnijih rekonstrukcija do prenamjene u muzejsku zgradu. Izloženi su i predmeti pronađeni u temeljima kule prilikom arheoloških istraživanja. U prizemlju se nalazi i replika Apoksiomena koji je izvađen iz podmorja u neposrednoj blizini Velog Lošinja. Apoksiomen je prikazan u izvornoj veličini, u položaju kako je ležao na morskom dnu.


PRVI KAT – PROŠLOST VELOG LOŠINJA
Prvi kat posvećen je povijesti Velog Lošinja, od prapovijesti do 20. stoljeća. Iako na otoku Lošinju ima nekoliko prapovijesnih nalazišta, prvi stalni stanovnici došli su krajem 13. stoljeća i osnovali Veli Lošinj. Širenjem naselja nastaju novi reprezentativni objekti koji su prikazani na velikom panu s ucrtanim kulturno-povijesnim znamenitostima i lokacijama. Središnje mjesto zauzima instalacija s amforama pronađenim u podmorju otoka Ilovika. Izloženo je i tursko te austrijsko oružje iz 18. i 19. stoljeća, donacija dr. Ane Jakša.


DRUGI KAT – POMORSTVO VELOG LOŠINJA
Na drugom katu prikazana je povijest pomorstva Velog Lošinja. Izloženi su portreti značajnih velološinjskih kapetana i slike jedrenjaka na kojima su plovili, a središnje mjesto zauzima model jedrenjaka Esempio, posljednjeg koji je izgrađen u brodogradilištu Rovenska 1877. Također su izloženi navigacijski instrumenti i druga brodska oprema. U metalnoj brodskoj škrinji iz 18./19. stoljeća izložen je kalafatski (brodograditeljski) alat Ignazia Budinicha, jednog od posljednjih velološinjskih graditelja drvenih brodova.


TREĆI KAT – POMORSTVO
Na trećem katu izložene su makete jedrenjaka: istarski trgovački jedrenjak iz 15. stoljeća, bracera, lošinjski loger, lošinjski grip i marsilijana oštrog tipa. Ovi modeli predstavljaju pregled brodogradnje i pomorstva posljednjih 500 godina na otoku Lošinju. Izradio ih je umirovljeni profesor strojarstva Ferdinand Trenc.


ČETVRTI KAT – KRUNIŠTE
Pogled na Veli Lošinj

Izdvojeno iz zbirke