Lošinjski hoteli, pansioni i lječilišta 1887. - 2012.

 

 

U organizaciji Hrvatskog muzeja turizma pokrenut je projekt Grad gost u Hrvatskom muzeju turizma. Osnovna ideja ovog projekta jest da se u Opatiji, gradu koji predstavlja nukleus turističkih početaka u Hrvatskoj, predstave gradovi i manja mjesta na čiji je razvoj presudno utjecao razvitak turističke djelatnosti.
Projekt, čiji je autor dokumentarist Marin Pintur, započeo je izložbom „Pozdrav iz Cresa – razglednice i grafike iz zbirke Damira Kovača“, a sljedeće mjesto koje se predstavlja je Lošinj, nakon čega u listopadu slijedi izložba u Umjetničkom paviljonu „Juraj Šporer“ na kojoj će se prikazati razvoj turizma u Baški na otoku Krku.

 

U suradnji s Lošinjskim muzejom, u petak, 19. svibnja 2017. u vili Angiolini u Opatiji otvorena je izložba „Lošinjski hoteli, pansioni i lječilišta 1887. – 2012.“, autorice Vane Gović i Irene Dlaka.

 

U 125 godina dugoj povijesti lošinjskih turističkih objekata, kroz promjene u njihovom izgledu, vlasništvu, načinu poslovanja i samoj klijenteli odražavaju se kako opće povijesne prilike, tako i pojedinačne ljudske sudbine poznatih i nepoznatih ljudi koji su na Lošinju tražili svoj „san o jugu“. Svi obrađeni objekti smješteni su u prostor kroz tri topografske karte, utvrđeni su im godina ili približno vrijeme otvaranja i prvi (poznati) vlasnik, te su kroz opise dani najvažniji i najzanimljiviji podaci o njihovoj gradnji, uređenju, poslovanju i sl.
Na samoj izložbi naglasak je stavljen na prvo razdoblje lošinjskog turizma (do početka Prvog svjetskog rata), kada su turistički objekti bili otvoreni tijekom čitave godine, nudeći gostima liječenje i kupanje na visokom nivou.
Izložba je popraćena opsežnim dvojezičnim katalogom u kojem su obrađena 54 turistička objekta u Velom Lošinju, Malom Lošinju i na Čikatu, i to od prvog hotela Vindobona u Malom Lošinju iz 1887. do rekonstrukcije hotela Punta u Velom Lošinju.

 

 

 

Fotografije sa otvorenja