LIKOVNA IZLOŽBA PETERA POHLA "VOLUME OF INSECTS"

U petak, 3. lipnja 2022. godine u 19 sati u Galeriji Fritzi u Malom Lošinju otvorit će se izložba Volume of Insects umjetnika Petera Pohla.

 

Peter Pohl jedan je od onih umjetnika koji njeguju poseban senzibilitet prema manifestacijama prirode. On od djetinjstva ljetne mjesece provodi na otoku Lošinju, u Halmcu kod Nerezina, osamljenom mjestu okruženom prirodom, a svoju inspiraciju pronalazi u kukcima koji su upravo ljeti najbučniji i najnametljiviji. Na izložbi će biti prikazana djela izrađena u različitim tehnikama: predimenzionirane skulpture kukaca od poliuretanske pjene, asocijativni crteži nastali kombiniranom tehnikom, kontemplativno-dokumentaristički videozapis u kojem umjetnik opisuje kreativni proces stvaranja. Njegova su djela intuitivna i introspektivna, ali istovremeno angažirana u propitivanju današnjice. No, aktivizam ne proizlazi iz namjerne želje za djelovanjem i komentiranjem stvarnosti nego upravo suprotno – odmicanjem od društva i uranjanjem u drugačiji svijet živih bića Peter Pohl otvara prostor za prevrednovanje postojećih i iskušavanje mogućih stvarnosti.

 

Peter Pohl je rođen 1966. godine u Erlangenu (Njemačka). Godine 1990. godine stekao je diplomu na Fakultetu za dizajn Sveučilišta primijenjenih znanosti u Augsburgu. Od 1990. do 1994. godine studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Beču koju završava 1994. godine. Iste je godine dobio počasnu nagradu Saveznog ministarstva znanosti i istraživanja Republike Austrije. Godine 1998. dobio je nagradu zaklade Dr. Michael Stöcker iz Rosenheima u Bavarskoj. Od 2016. godine član je društva likovnih umjetnika Haus der Kunst u Münchenu. Sudjelovao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Njemačkoj i inozemstvu.

 

Izložba će biti otvorena do 3. srpnja 2022. godine.

Fotografije sa otvorenja