Jelena Bando „Drugi – pravi prostor“

 

Nova izložbena sezona Lošinjskog muzeja, u 2017. godini, započela je u utorak, 21. ožujka u 19 sati, u palači Fritzi, otvorenjem izložbe pod nazivom „Drugi – pravi prostor“  umjetnice Jelene Bando, akademske slikarice i ilustratorice. Riječ je o recentnoj seriji likovnih radova koji uprizoruju autoričinu razmjenu iskustava s pojedincima koje je upoznala za vrijeme studijskog i rezidencijalnog boravka u Parizu, a koji dolaze s otoka Guadalupe u Karipskom otočju. Različitost kultura, susreti, druženja i osobne priče postali su inspirativni trenuci koje umjetnica vizualno tematizira u svojim kolorističkim kompozicijama.

 

Biljne i životinjske motive kao i depersonalizirane prikaze ljudske figure, u pomalo dezorijentiranim scenama tropske atmosfere, autorica dovodi u svoju svakodnevicu i time naglašava misaonu vezu s prijateljima koje prikazuje na svojim slikarskim platnima igrajući se pritom prostornim i vremenskim dimenzijama. Jelena Bando stiliziranom i gotovo apstrahiranom motivikom naglašava umjetničku spontanost, intuitivnu slobodu i estetski senzibilitet na posve suvremen način – kontekstualnim uslojavanjem značenja u mediju slikarstva i crteža.

 

Jelena Bando rođena je 1988. godine u Zagrebu. Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu završila je 2012. godine, a studijski i rezidencijalno boravila je u Njemačkoj (Wurzburg, Berlin) i Francuskoj (Pariz). Izlagala je na dvanaest samostalnih izložbi u Hrvatskoj, Njemačkoj, Švedskoj i Francuskoj te na tridesetak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnica je dvaju nagrada za crtež i grafiku (Galerija SKC, Beograd; 15. bijenale crteža, Beograd). Tijekom 2013. godine pokrenula je projekt 36 Mountains koji je izrastao u poznati festival ilustracije. Članica je HDLU-a Zagreb od 2010. godine.

 

Izložba će biti otvorena za posjetitelje do 22. travnja 2017.

 

Radno vrijeme palače Fritzi je od utorak do petak od 10 - 13 te od 18 -  20 sati, subotom od 10  - 13 sati, nedjeljom, ponedjeljkom i blagdanom zatvoreno.

 

Fotografije sa otvorenja