Izložba "Zaboravljena lica Lošinja"

 

Galerija Fritzi, Mali Lošinj, 07. 11. – 07. 12. 2019.

 

U Lošinjskom muzeju, u Galeriji Fritzi, 07. studenog u 19 sati otorena je samostalna izložba slikarice i redateljice Zrinke Budimlije nazvana Zaboravljena lica Lošinja. Publici je premijerno predstavljen ciklus portreta osoba čije su stare crno-bijele fotografije pohranjene u fundusu Lošinjskog muzeja. Radi se o slikama otočana prema fotografijama koje su nastale krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Mlađi i stariji lošinjani i lošinjanke o kojima ne znamo mnogo. Zrinka Budimlija inspirirana je tim starim fotografijama, nepoznatim licima, zaustavljenim izrazima. Potaknuta je znatiželjom o tome tko su bili ti ljudi, kako su se osjećali, što se oko njih događalo? Neosporan umjetnički talent u realističnosti prikaza osobe, u sličnosti s motivom, izbija iz slobode pristupa sadržaju i konceptu izvedbe. U ovoj suvremenoj slikarskoj intervenciji konceptualnoj komponenti pridonosi paleta nebesko plave boje. Za umjetnicu, čežnja je simbolizirana plavom bojom, kao i nedohvatljivost. Zaboravljena lica Lošinja nisu samo novi pristup staroj temi, nego i stvaranje vlastite stvarnosti u likovnom ophođenju s motivima ljudskog lika.

 

 Zrinka Budimlija je slikarica i redateljica. Rođena je 1977. u Zagrebu gdje je i odrasla. Upisuje 1995. godine Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, nastavnički odjel. Prvo se opredjeljuje za slikarstvo, no u zimskom semestru 1998. odlazi na razmjenu studenata u Würzburgu u Njemačkoj, gdje provodi dva semestra. Istodobno se prijavljuje na Visoku umjetničku školu za medije u Kölnu gdje 2000. godine započinje studij. Iako se nikada ne odvaja od likovne, tj. multimedijalne umjetnosti, počinje se sve više baviti i filmom. Diplomira kratkim filmom Benny und Rob koji dobija nominaciju za najbolji kratki film na Max Ophüls Filmfestivalu 2006., kao i nagradu za najboljeg glumca na festivalu Lüchow Open Shorts iste godine. Od 2017. godine, Zrinka počinje u izlagati u Kölnu u kojem s obitelji i živi.

 

 Izložba će biti otvorena za posjetitelje do 07. prosinca 2019. Radno vrijeme Galerije Fritzi je od utorka do petka od 10-13 te od 17-19 sati, subotom od 10 do 13 sati.

 

Fotografije sa otvorenja