Izložba Vedrana Ružića "Forbidden melody"

Od utorka 16. ožujka 2021. godine u Galeriji Fritzi Lošinjskog muzeja možete razgledati samostalnu likovnu izložbu Forbidden melody slikara i glazbenika Vedrana Ružića. 
Ciklus radova »Forbidden melody – Izolacija kao umjetnička inspiracija« nastaje tijekom 2020. nakon povratka s umjetničke rezidencije u Berlinu, no nastavlja se i u 2021. godini, a kazuje o atmosferi izazvanoj korona virusom. Koristeći isključivo one materijale koje je pronašao u svojih nekoliko kvadrata stana te u podrumu, do izražaja dolazi Vedranova inovativnost likovnih rješenja.  Naizgled odbačenim materijalima  daje novu  vrijednost i svrhu postojanja. Reciklira stare prozorske škure, drvene police koje mu služe kao platna, stare knjige, opuške s poda, stare žice s instrumenata i slično. Intervenira u prostoru u vidu instalacija, maštovitih trodimenzionalnih djela pomičući granice naše percepcije, prisiljavajući nas da svijet i prostor gledamo na drugačiji način. Izvlačeći nas iz okvira,  pokazuje kako i najobičniji ulaz u atelje, stara „posteja“ krevet , betonski blok, "lancun" plahta ili bodljikava žica mogu poslužiti kao prazno slikarsko platno. Lajtmotiv ciklusa  bodljikava je žica  s kojom Vedran koketira, prikazuje njezinu filozofsku pozadinu uporabe  koja postaje univerzalnim simbolom razdvajanja, čežnje, otuđenosti, tlačenja, tiranije i opresije te političkih razlika. 
Povezujući umjetnosti i spajajući ono čime se najviše voli baviti – glazbom i likovnošću, simbolički dovodi u suodnos notni zapis oblikovan tišinom, odnosno izostavljanjem nota, i bodljikavu žicu koja oslikava nestanak melodije kroz trajanje neizvjesne tišine. Vedran svojom spontanom jednostavnošću komunicira s publikom kroz vlastiti, visoko razvijeni i autonomni jezik.

Vedran Ružić vizualni je umjetnik i jazz- glazbenik (kontrabas i bas gitara). Diplomirao je 2018. godine na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, smjer slikarstvo s diplomskim radom „Povezivanje glazbe i slikarstva“, a prethodno je pohađao i Jazz konzervatorij u Klagenfurtu.
Izlagao je na oko 25 samostalnih izložbi u galerijama u Hrvatskoj i inozemstvu. Posljednjih godinu dana fokusirao se na izvedbu serijala slika i skulptura s ciljem povezivanja umjetnosti.
Tijekom posjeta izložbe možete poslušati projekt Libertin, za jazz kvartet i tri suvremena plesača u trajanju od 45 minuta.

S obzirom na epidemiološke mjere, službenog otvorenja nije bilo nego su na dan otvorenja posjetitelji mogli razgledati izložbu od 18 do 20 sati. Izložba će biti otvorena do 12. svibnja 2021. 


Fotografije sa otvorenja