Izložba Šareni svijet slikarice i grafičarke Mirne Sišul

 

U Lošinjskom muzeju, u Galeriji Fritzi, 20. rujna u 20 sati otvorena je samostalna izložba Šareni svijet slikarice i grafičarke Mirne Sišul. Upečatljivom likovnošću, nesputanom strašću i kontinuitetom profesionalca umjetnica Mirna Sišul već se nekoliko godina izdvaja na suvremenoj, domaćoj likovnoj sceni. Autoreferencijalnim istraživanjem slikarstva umjetnica kreira irealne narative s realnim, istinskim vrijednostima stvarnosti koje isprepliće s onim sanjivim. Koloristička zavodljivost i ludička dopadljivost naoko dominiraju, no svaki novi uvid potvrđuje slojevitost koja je u djelu već na djelu. Varijacijama na temu ljubavi, prirode i sreće Mirna se poigrava likovnim i jezičnim znakovima čiji se kodovi istovremeno skrivaju i otkrivaju. Estetsko iskustvo svakog pogleda postaje emocionalni doživljaj slike, ali i zagonetka glednja i viđenja. Isijavajuća energičnost na djelima ne doima se kao pikturalni kaos, ona odaje harmoničnost u sponatanosti autoričina svjesno stvorena kozmosa. U svojoj likovnosti Mirna kombinira tehnike - koristi akril, ugljen, olovku, drvene bojice, pastelne olovke ili krede u boji i tako spaja obojene plohe s crtežima i kolažima. Mirna stvara inspirirana glazbom, unosi ju u svoj rad, dirigira likovnim zapisom. Poetičkim izrazom stvara prepoznatljiv vizualni krajolik kao zrcalo identiteta. Zanesenošću djeteta, oslobađa svoj unutarnji ritam noseći nebo imaginacije u sebi. 

 

Mirna Sišul rođena je 1977. godine u Rijeci. Samostalna je umjetnica sa završenom Akademijom primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Već devetnaest godina bavi se umjetnošću, čiji je put izabrala kao jedna od prvih polaznica Škole za primijenjenu umjetnost u rodnom gradu. Njen talent je bio zapažen još za vrijeme studija, kada je primila i nekoliko nagrada za najbolji studentski rad (1999. Ex tempore Kantrida, 1999. Pul Kaštela Trsat, 2000. Ex tempore Kantrida). Mirna Sišul izlagala je na četrdeset i četiri samostalne te na preko dvadesetak grupnih izložbi diljem Hrvatske i inozemstva. Dobitnica je više desetaka nagrada. Svojim djelima, koja se nalaze u mnogim javnim i privatnim zbirkama širom svijeta, spaja različite umjetničke forme: slikarstvo, uređenje interijera, modni dizajn. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika HZSU, Hrvatskog društva likovnih umjetnika: HDLU Istre, Zagreba i Rijeke.

 

Izložba će biti otvorena za posjetitelje do 20. listopada 2018. Radno vrijeme Galerije Fritzi je od utorka do petka od 10-13 te od 18-20 sati, subotom od 10 do 13 sati.

 

Fotografije sa otvorenja