Izložba "Povratak u budućnost? Nekad (kao) i danas"

Povodom Međunarodnog dana muzeja u palači Fritzi Lošinjskog muzeja od  18. svibnja otvorena je izložba pod nazivom Povratak u budućnost? Nekad (kao) i danas autorice Marijane Dlačić.

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja je Budućnost muzeja: oporavak i ponovno osmišljavanje, a organizatori iz Muzejskog dokumentacijskog centra ističu da su se muzeji tijekom trajanja pandemije COVID-19 „istaknuli kao sigurne institucije koje imaju kreativni potencijal i mogućnost osmišljavanja načina kako doprinijeti oporavku i aktivno voditi promjene u društvu“. Lošinjski muzej pridružuje se toj misiji. Izborom nekoliko dokumenata iz svojeg fundusa istrgnuti su iz prošlosti i aktualizirani u sadašnjosti pojedini izazovi s kojima se stanovništvo suočava(lo) nekad i danas, poput uzajamne (socijalne) pomoći, pristupačnosti hrane i drugih životnih prilika. Na taj način izloženi dokumenti istodobno postaju svjedoci prošlosti i navjestitelji budućnosti, potvrđujući istinitost Krležinih stihova – nigdar ni tak bilo da ni nekak bilo, pak ni vezda ne bu da nam nekak ne bu. Istovremeno, muzej izlazi iz svoje tradicionalne uloge čuvara prošlosti i postaje ustanova u kojoj se problematiziraju fenomeni današnjice i promišlja budućnost.

Službenog otvorenja nije bilo. Izložbu se moglo razgledati  do subote 22. svibnja. 

Na Međunarodni dan muzeja ulaz u palaču Fritzi u Malom Lošinju, Kulu u Velom Lošinju i Arheološku zbirku Osor je bio besplatan.

Fotografije sa otvorenja