Izložba „Otok Cres na starim kartama"

U Galeriji Fritzi, od 20. svibnja do 12. srpnja, možete posjetiti gostujuću izložbu Creskog muzeja  „Otok Cres na starim kartama – iz zbirke dr. Damira Kovača“ autorice Jelene Dunato.

 Izložba prikazuje 38 starih zemljopisnih karata i 5 veduta iz zbirke doktora Damira Kovača, creskog kolekcionara, koje datiraju od 16. do 19. stoljeća, a prikazuju svijet od vremena Rimskog Carstva pa sve do Austro-Ugarske. Karte su nastale u različitim centrima kartografije: u Nizozemskoj, Njemačkoj, Italiji, a izrađivali su ih majstori kartografi koji su imali različite informacije, tehnička znanja i pristupe. Na kartama možemo pratiti kako se mijenjao prikaz oblika otoka Cresa (i svih okolnih krajeva), kako je postajao sve točniji i savršeniji te kako su se mijenjala i upotpunjavala imena naselja. Možemo se diviti i umjetničkoj vrijednosti ovih karata i prelijepim ilustracijama na kartušama, okvirima i ružama vjetrova.

 Izložene karte ne prikazuju samo otok Cres već je Cres izdvojen kao detalj koji predstavlja cjelinu preko koje se jasno može vidjeti povijesni razvoj karata koje prikazuju hrvatske zemlje i šire.

 Ova izložba nastavak je uspješne međumuzejske suradnje na razmjeni izložbi Creskog i Lošinjskog muzeja,dviju institucija čiji su interesi i ingerencije bliske ili se isprepleću u nekim kategorijama stručne i znanstvene djelatnosti.

Radno vrijeme Galerije do 14. lipnja je od utorka do petka od 10 do 13,sati te od 18 do 20 sati,subotom od 10 do 13 sati (ponedjeljkom i nedjeljom zatvoreno). Od 15. lipnja radno vrijeme je od utorka do nedjelje od 10 do 13 te od 19 do 22 sati, (ponedjeljkom zatvoreno).

Fotografije sa otvorenja