Izložba "Od trate do koće – riba(r) u mreži propisa"

U četvrtak 5. rujna 2019. g. u 19 sati u palači Fritzi Lošinjskog muzeja otvorena je studijska izložba Od trate do koće – riba(r) u mreži propisa, autorice Marijane Dlačić.

Izložba donosi pregled razvoja propisa i odredbi vezanih uz ribarstvo s naglaskom na razdoblje Mletačke Republike i na 19. stoljeće. Mletačka Republika, koja je nad istočnom obalom Jadrana vladala od 1409. do njenog raspada 1797. godine, nije previše pažnje pridavala samom ribarstvu te stoga nikad nije izradila jedinstveni pravilnik o ribolovu. U skladu sa svojom gospodarskom politikom usredotočenom na osiguravanje trgovačkog monopola, važnije od regulacije ribolova bilo joj je usmjeravanje trgovine ribom prema metropoli. S druge je strane rješavanje „praktičnih“ pitanja i problema prepuštala nižim instancama, a na ovom području to je bio generalni providur za Dalmaciju i Albaniju sa sjedištem u Zadru te cresko-osorski knez. To razdoblje obilježili su sukobi među pojedinim komunama (gradskim središtima) zbog prava ribolova na određenim područjima, ali i sukobi između samih ribara, vlasnika velikih mreža potegača (trata) i manjih mreža stajačica, vojgi (srdelara). Poseban animozitet izazivali su lošinjski ribari, poznati po korištenju mreže zagonice kojom su imali pravo ribolova na cijeloj istočnojadranskoj obali. Ribarstvo je kraj Mletačke Republike dočekalo u prilično lošem stanju koje se nije znatno poboljšalo ni u 19. stoljeću. To su stoljeće obilježili sve češći dolasci ribara iz Chioggie, tzv. Ćozoti, koji su koristili vrlo učinkovite mreže, svojevrsne preteče koća. Stoga su dolazili u sukobe s lokalnim ribarima, no s druge su strane bili dobro prihvaćeni među lokalnim stanovništvom jer su takvim ribolovom lovili velike količine srdele i druge jeftine ribe. Budući da su u vrijeme ribolova dugo izbivali iz svojih domova, s vremenom su se ribari iz Chioggie naselili na istočnu jadransku obalu. Posebno brojni bili su u Velom Lošinju, a nekoliko ih se nastanilo i u Cresu. Pregled će završiti s početkom 20. stoljeća.

Lošinjsko ribarstvo do sada je nekoliko puta izložbama predstavljano javnosti, no one su uglavnom bile etnografskog karaktera. Ovom izložbom ribarstvo je obrađeno iz drugačijeg, pravno-povijesnog aspekta te se temelji na arhivskim dokumentima i zapisima starijih lošinjskih kroničara. Izložba je uključena u program festivala Lošinjskim jedrima oko svijeta koji je posvećen pomorskoj i brodograđevnoj tradiciji otoka Lošinja.

 

Fotografije sa otvorenja