Izložba „Miris pobjede - Destilerija eteričnih ulja Linardić u Martinšćici“

Od utorka 25. svibnja 2021. godine u Galeriji Fritzi Lošinjskog muzeja  otvorena je gostujuća izložba Creskog muzeja „Miris pobjede - Destilerija eteričnih ulja Linardić u Martinšćici“.

Izložba predstavlja povijest komercijalnog iskorištavanja aromatičnog bilja na cresko-lošinjskom otočju s naglaskom na povijest destilerije obitelji Linardić koja je u Martinšćici djelovala u prvoj polovini 20. stoljeća. Danas, kada otok Cres živi isključivo od turizma, fascinira put siromašnog seljaka koji je bez formalnog obrazovanja i živeći u izoliranom kraju proizvodio vrhunska eterična ulja kadulje, smilja i lovora. Andrija Linardić bio je dijete bačvara i čovjek bez formalnog obrazovanja. Potaknut znatiželjom i opojnim mirisom kadulje, početkom dvadesetog stoljeća utemeljio je uspješnu i nagrađivanu destileriju koja će uskoro surađivati s najvećim imenima farmaceutske industrije tog vremena. Danas toliko cijenjeno, eterično ulje smilja, prvo je proizvedeno u Linardićevoj destileriji koja je svojim pionirskim radom ušla u svjetsku povijest destiliranja eteričnih ulja.

Autorice izložbe su Irena Dlaka i Inge Solis. Ilustracije za izložbu izradio je Zdenko Bašić. Za izložbu je kreiran parfem (autor je Dean Levačić) temeljen na eteričnim uljima kadulje, smilja i lovora.

 Izložba se može razgledati od 25. svibnja od 18 sati i bit će otvorena do 4. srpnja.

Fotografije sa otvorenja