Izložba Melinde Kostelac "Rerotografija"

 

U utorak, 20. ožujka 2018. g. u 19 sati u Galeriji Fritzi u Malom Lošinju otvorena je samostalna izložba Melinde Kostelac pod nazivom Rerotografija. 

 Na izložbi su  izloženi  radovi iz navedenog ciklusa. Neobičan naziv, Rerotografija, amalgam je riječi retro, eros i (foto)grafija koji u sebi sažima ukupnost sadržaja i poruke koju prenosi. Višeslojnim radovima izvedenim kombinacijom raznih tehnika, prvenstveno grafičkih, umjetnica propituje odnos stvarnog otiska i simboličnog utiska: prenošenjem vlastitog tijela na površinu očituje svoj identitet, odnosno cjelokupnost iskustava, osjećaja i sjećanja. Rerotografija predstavlja dnevnik spoznaje koja se manifestira u životnoj i umjetničkoj samosvijesti autorice, nasuprot težnji za simbiozom, istinskim zajedništvom koje je moguće ostvariti samo u ravnopravnosti dvaju jedinki. Melinda ovim ciklusom prokazuje nevidljivu, potisnutu osobu koja se nalazi na marginama svijesti, time i društva. Sve je u ovom ciklusu dvoznačno: on je komentar okoline, ali ponajprije kritika sebe, svjesno potisnute osobnosti radi drugog i drugih. Rerotografija je istovremeno dijagnoza i terapija, dokument trenutnog stanja i polazišna točka za budućnost. U tom kontekstu otvara se novi sloj iščitavanja ovog djela – dnevnički zapis, intimni monolog, istovremeno postaje dijalog u potrazi za razumijevanjem.

 Melinda Kostelac rođena je u Rijeci 1968. godine. Diplomirala je kao profesorica likovne kulture 1996. godine na Odsjeku za likovne umjetnosti Pedagoškog fakulteta u Rijeci. Godine 2005. na poslijediplomskom studiju grafike Akademije likovnih umjetnosti u Ljubljani stekla je titulu magistra umjetnosti u klasi Lojze Logara, a trenutno je doktorandica poslijediplomskog doktorskog studija grafike Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, u klasi Dubravke Babić. Izlagala je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu te je više puta nagrađivana za područje grafike. Godine 2012. uvrštena je u treću knjigu posvećenu autorima grafičarima iz cijelog svijeta, znamenitog autora i likovnog kritičara te selektora svjetskih grafičkih manifestacija, Richarda Noycea („Printmaking – Off The Beaten Track“). Autorica je više publikacija o kulturno-povijesnoj baštini Opatije i Liburnije te je 2011. godine dobila godišnju nagradu za područje kulture grada Opatije. Angažirana je na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, od 2016. kao prodekanica za nastavu, studije i studentska pitanja u umjetničko-nastavnom zvanju docenta.

 Izložba će biti otvorena do 13. travnja 2018. godine. Radno vrijeme Galerije Fritzi je od utorka do petka od 10 do 13 te od 17 do 19, a subotom od 10 do 13 sati (ponedjeljkom i nedjeljom zatvoreno).

 

 

 

Fotografije sa otvorenja