Izložba "Izrada i pečenje keramike na neolitički način"

 

 

U ponedjeljak, 19. veljače 2018. g. u 19 sati u Galeriji Fritzi u Malom Lošinju otvorena je izložba Izrada i pečenje keramike na neolitički način autora Romualda Zlatunića.

 

Izložbom Izrada i pečenje keramike na neolitički način arheolog i viši kustos Arheološkog muzeja Istre, Romuald Zlatunić, u suradnji s keramičarkom Marinom Orlić, publici predstavlja tehnološki proces nastanka i pečenja keramičkih posuda po uzoru na originale nastale u neolitičkom razdoblju Istre. Postupci izrade i pečenja keramičkih posuda uprizoreni su dokumentarnim filmom autora Kristijana Burlovića čiji je rad  prikazan na izložbi. Suradnjom Arheološkog muzeja Istre s Lošinjskim muzejom, u kojem je izložen manji dio originalnih neolitičkih ulomaka keramike i eksperimentalno pečenih replika keramičkih posuda, vidljiv je rezultat analiza neolitičke keramike u korištenju etnoarheoloških i antropoloških podataka o tradicionalnom lončarstvu na različitim prostorima. Osmomjesečni proces izrade keramičkih posuda tijekom 2009., 2014. i 2015. godine sastojao se od vađenja prirodnog zemljanog sedimenta, oblikovanja glinene smjese, ukrašavanja posuda i figurica, te njihovog pečenja na otvorenom. Rekonstrukcijom metoda oblikovanja i pečenja keramike autori principom zornosti posjetitelje upoznaju s procesom nastanka neolitičke lončarije. 

 

 Izložba je ujedno i prva izložbena suradnja Lošinjskog muzeja i Arheološkog muzeja Istre u Puli.

 

 Izložba će biti otvorena do 17. ožujka 2018. godine. Radno vrijeme Galerije Fritzi je od utorka do petka od 10 do 13 sati  i od 17 do 19 sati te subotom od 10 do 13 sati (ponedjeljkom i nedjeljom zatvoreno).

 

 

Fotografije sa otvorenja