Izložba fotografija Maxa Juhasza "Univerzalna sjećanja"

U četvrtak, 25. travnja 2019. godine u 19 sati u Galeriji Fritzi u Malom Lošinju otvorena je  izložba fotografija Maxa Juhasza pod nazivom Univerzalna sjećanja

Na izložbi su izložene fotografije iz dvaju ciklusa koji svaki na svoj način progovaraju o vremenu i uspomenama. Na fotografijama iz serije radova U izgubljenom vremenu, Max Juhasz traga za djetinjstvom koje oblikuje svakog čovjeka, u kojem se formira smisao života. Rođen u Vukovaru, obiteljske fotografije izgubio  je u vihoru Domovinskog rata, a ovaj je ciklus svojevrsna potraga, rekreacija „novih“ sjećanja. No, nasuprot starim fotografijama na kojima su (bili) dokumentirani značajni događaji, ove fotografije prožete su nostalgijom. S druge strane, na fotografijama iz serije Mediterraneo zabilježene su uspomene s kraćih putovanja, svojevrsnih bjegova iz stvarnosti u sadašnjem trenutku. Ova dva ciklusa u međusobnom dijalogu progovaraju o osobnom iskustvu obilježenom nostalgijom, ali i optimizmom. Max Juhasz za ovu je prigodu pažljivim odabirom i rasporedom fotografija iz dvaju ciklusa stvorio nove odnose kojima postiže višestruku značenjsku slojevitost. On svjesnim postupkom, odabirom kadra i osvjetljenja, namještanjem kompozicije, pa i izborom crno-bijele fotografije nasuprot boje, ukazuje na nesvjesno te tako naizgled svakodnevnim prizorima pridaje novi smisao.

Max Juhasz rođen je 1967. u Vukovaru. Fotografirati počinje kao dokumentarist tijekom rata za hrvatsku neovisnost 1991. Izlagao je samostalno i na brojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu a portfolio mu je objavljivan u uglednim domaćim i inozemnim časopisIma te online magazinima za umjetničku fotografiju. Osnivač je i član fotografskog kolektiva KADAR 36 te član Hrvatskoga društva likovnih umjetnika (HDLU). Do sada je izdao tri autorske knjige fotografija. Živi i radi u Zagrebu. Izložba će biti otvorena do 25. svibnja 2019. godine.

Fotografije sa otvorenja