Izložba Celestine Vičević „Tišina“

 

U Lošinjskom muzeju, u palači Fritzi, 9. studenog u 19 sati otvorena je izložba Tišina, renomirane riječke grafičarke, Celestine Vičević.

 

Otvorena graničnosti u mediju u kojem djeluje, umjetnica u muzejskom prostoru izlaže seriju radova na papiru, grafičke objekte, instalacije i knjige umjetnika. Celestinu zanima estetika (ne)grafičkih tehnika naglašavajući pritom konceptualnost u ambijentalnom odnosu prema radovima. Istražujući medij multioriginala umjetnica djeluje na području suvremene grafičke produkcije. Posljednjih godina umjetnost traži u promišljanju o svjetlosti, materijalima, prostoru i harmoničnom odnosu prema bjelini i jednostavnosti. Introspektivnim pristupom, u svom radu traga za unutarnjim skladom koje doživljava u prisustvu nježnih svjetlosnih formi, kružnih oblika i perforiranih površina. U osnovi ove serije radova je pomicanje fokusa s prikazanog na doživljaj. Na reakciju promatrača i uplitanje u asocijativna značenja. Potaknuta vremenom izostanka tišine u kojem živimo Celestina u vlastitoj umjetnosti pronalazi središte, mir, unutarnji sklad, kontrolu emocija i uma, povezanost i rast. Umjetnošću, na vrlo osoban način, isto želi prenijeti i svojoj publici.

 Celestina Vičević rođena je u Rijeci 1976. godine. Diplomirala je 2000. na Filozofskom fakultetu u Rijeci na Odsjeku za likovnu kulturu, izborni kolegij Grafika, a doktorirala grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagreb 2015. godine. Radi kao docent na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Izlagala je na mnogim samostalnim i grupnim izložbama te je dobitnica nekoliko nagrada i priznanja u Hrvatskoj i inozemstvu.

 Izložba će biti otvorena za posjetitelje do 9. prosinca 2017.  Radno vrijeme palače Fritzi je od utorka do petka od 10-13 te od 18-20 sati, subotom od 10-13 sati, nedjeljom, ponedjeljkom i blagdanom zatvoreno.

 

Fotografije sa otvorenja