Izložba akademske kiparice Dijane Ive Sesartić

 

Sve što znam o ženi. Toplina juga

Lošinjski muzej, Galerija Fritzi, 26.03 . – 20. 04. 2019.

 U Lošinjskom muzeju, u Galeriji Fritzi, 26. ožujka u 19 sati otvorena je samostalna izložba akademske kiparice Dijane Ive Sesartić pod nazivom Sve što znam o ženi. Toplina juga.

Kiparsko umijeće i istraživački zanos umjetnice Dijane Ive Sesartić više od dvadeset godina obogaćuje hrvatsku likovnu scenu opusom tradicionalne skulpture čija se sloboda očituje u smjelim odmacima, postmodernističkim odjecima i vrlo suvremenom vizualnom jeziku. Jedinstvenim umjetničkim izričajem, s mnogo karaktera, umjetnica je publici poznata po tematikama ljudskog lika modeliranog u gipsu, glini, po brončanim odljevima kao i instalacijama u pocinčanoj aluminijskoj žici. Nadahnuta ljepotom i unutarnjom snagom žene autorica propituje poziciju i ulogu majke, radnice, stvarateljice. Tehnikom modelacije oblikuje nježne, krhke i sanjive aktove, suptilne erotične vibrantnosti. Koristeći široku paletu materijala i tehnika, koji se razlikuju po načinu obrade i tretmanu površine, poput gipsa, bronce, pocinčane žice, kamena u punoj plastici ili reljefu autorica prostor ispunjava harmoničnim radovima koji progovaraju u tišini.

 Dijana Iva Sesartić rođena je u Zagrebu 1966. godine. Studirala je na likovnim akademijama u Sarajevu, Pragu i Zagrebu. Diplomirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Stanka Jančića. Studijski je boravila u Stuttgartu, Rimu i Firenci. U struci i široj javnosti Sesartić je hvaljena za izvedbe preko sto dvadeset studioznih portreta, mnoge javne spomenike diljem Hrvatske i inozemstva – biste u Rimu, Austriji (Celindof) i Sloveniji, kao i cikluse djela sakralne tematike spajajući u opusima sinergičnu ljepotu prirode i čovjeka. Više od dvadeset godine izlaže samostalno i sudjeluje na brojnim domaćim i međunarodnim, skupnim, tematskim, žiriranim izložbama, likovnim kolonijama, kiparskim simpozijima i likovnim susretima. Idejna je začetnica i suosnivačica bijenalne izložbe Salon suvremene sakralne likovnosti – IVO DULČIĆ u Splitu. Dobitnica je prve nagrade III. Hrvatskog trijenala autoportreta "Identiteti"  Galerija Prica, Samobor 2014.  Članica je HDLU-a Zagreb od 1996. godine, HULU-a Split od 1998., članica Matice Hrvatske od 2009., a HZSU-a od 2011. godine. Živi i radi u Solinu.

 

Fotografije sa otvorenja