Eugen Varzić „Prizivanje“

 

U Lošinjskom muzeju, u palači Fritzi, 17. travnja u 19 sati otvorena je samostalna izložba realističnih portreta slikara Eugena Varzića. Novim pristupom staroj temi, autor izlaže recentne radove iz ciklusa Prizivanje na kojima bilježi spektar individua uspostavljajući nove emotivne razine s modelom i promatračem. Zagonetka privida i zbilje igra se facijalnim ekspresijama u interpretaciji jednog od najčešćih povijesnoumjetničkih motiva – (auto)portretu. U središtu interesa ljudski je lik  na velikim uljima na platnu gdje je proces stvaranja jednako uzbudljiv koliko i rezultat. Naturalistički oslikana lica vizualne su ekstenzije bliskog, obiteljskog ili prijateljskog odnosa umjetnika i modela. Autorova fascinacija slikom nije skup aluzivnih fizionomija u krupnom planu, pred nama se nižu osobnosti, nižu se uloge. Razumijevanje i međuovisnost sebe i Drugoga u ovim je djelima okidač priča, stanja i vjerovanja. Galerija različitosti i sličnosti u isto vrijeme.

 Eugen Varzić diplomirao je na slikarskom odjelu Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci 1999. godine. Izlagao je na dvadesetak samostalnih, te na više od stotinu skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Za svoj rad više je puta nagrađivan. Bio je voditelj i suradnik na mnogim domaćim i međunarodnim likovno - umjetničkim projektima (Italija, Slovačka, Austrija, Mađarska, Rusija i Slovenija). Likovni radovi Eugena Varzića nalaze se u javnim i privatnim zbirkama širom Hrvatske i svijeta, kao i u sakralnim prostorima. Varzić se likovno usavršavao u Madridu, u radionici Eloya Moralesa. Kao jedan od pet likovnih umjetnika iz Hrvatske, 2008., njegov rad pod nazivom Eva (ciklus Enfer et Paradis) uvršten je u Leksikon fantastične i suvremene umjetnosti Europe, autora Gerharda Habarte. Povremeno se bavi mozaikom, dizajnom, ilustracijom, vođenjem likovnih radionica i likovnih poduka budućih studenata visokih umjetničkih škola. Kao slobodan umjetnik živi i stvara u Kufcima, u Istri.

 Izložba će biti otvorena za posjetitelje do 9. svibnja 2018.  Radno vrijeme Galerije Fritzi je od utorka do petka od 10-13 te od 18-20 sati, subotom od 10-13 sati.

 

Fotografije sa otvorenja