ALFRED KELLER (1875.- 1945.). Arhitektonski projekti na Lošinju i prostoru Hrvatske

Od srijede, 7. srpnja 2021., u malološinjskoj Galeriji Fritzi  otvorena je izložba Alfred Keller (1875.- 1945.). Arhitektonski projekti na Lošinju i prostoru Hrvatske autorice dr. sc. Jasenke Kranjčević. Izložba je nastala kao rezultat suradnje Lošinjskog muzeja i Instituta za Turizam u Zagrebu.

Izložbom se predstavlja arhitektonsko stvaralaštvo Alfreda Kellera, austrijskog arhitekta, slikara i grafičara, na prostoru Hrvatske s naglaskom na turističku graditeljsku baštinu otoka Lošinja. Istraživanjem po austrijskim te hrvatskim arhivima i knjižnicama pronađeno je 25 projekata Alfreda Kellera u Hrvatskoj. Od tih projekata najveći broj odnosi se na hotele odnosno građevine u funkciji turizma. Od ukupno 25 projekata u cijeloj Hrvatskoj njih 8 nalazi se na otoku Lošinju s pripadajućim arhipelagom.

Prezentacijom radova Alfreda Kellera želi se ukazati na kontinuitet projektiranja hotelskih građevina u Hrvatskoj te ukazati na dugu povijest lošinjskih turističkih objekata. Razumijevanje Kellerove arhitekture zapravo je i način njenog očuvanja i vrednovanja. Arhitektura Alfreda Kellera obilježila je prostor u kojem se nalazi te je, s današnjeg aspekta, treba promatrati kao jedan od preduvjeta za razvoj i održivost turizma te kao turistički proizvod otoka Lošinja.

Zbog epidemiološke situacije službenog otvorenja neće biti. Izložba se može razgledati do 1. rujna 2021. godine.

Fotografije sa otvorenja