U ŠETNJI LOŠINJSKIM MUZEJIMA – bojanka i vodič po muzeju za djecu

 

 

U četvrtak, 5. prosinca, od 9 do 11 sati, uoči blagdana sv. Nikole, u prostoru palače Fritzi održalo se predstavljanje muzejske bojanke i vodiča za djecu pod nazivom „U šetnji lošinjskim muzejima“. Riječ je o edukativnoj bojanci i ilustriranom vodiču po Lošinjskom muzeju u kojoj se u pratnji likova iz muzeja šeće palačom Fritzi i Muzejom Apoksiomena, Muzejsko-galerijskim prostorom Kula u Velom Lošinju i Arheološkom zbirkom Osor. Primarna funkcija bojanke i vodiča je djeci i mladima približiti različite vrste muzejskih predmeta iz zbirki Lošinjskog muzeja, te putem kraćih tekstova i zanimljivih ilustracija pridonijeti upoznavanju, boljem prihvaćanju i očuvanju zavičajne kulturne baštine. Želja je bila stvoriti djeci poučan, zabavan proizvod za kvalitetno provođenje slobodnog vremena, a isto tako obogatiti muzejsku ponudu suvenirom kao poklonom i trajnom uspomenom putem kojeg dijete uči, razvija kreativnost, finu motoriku i vizualnu pismenost. Edukativna bojanka i vodič omogućuju popularizaciju Lošinjskog muzeja i kulturne baštine Malog Lošinja. Autorica koncepta, ilustracija i tekstova je kustosica i muzejska pedagoginja Lošinjskog muzeja, Martinela Dragičević.

Predstavljaju su prisustvovali učenici dva 3. razreda i jedan 1. razred Osnovne škole Maria Martinolića Mali Lošinj. Nakon predstavljanja sadržaja edukativne bojanke i vodiča, te zajedničkog razgovora o lošinjskim muzejima, održane su i dvije likovne radionice na kojoj su učenici bojali ilustracije iz bojanke. Muzejska bojanka darovana je svakom razredu. Plan je nastaviti s predstavljanjem ovog izdanja i s drugim razredima Osnovne škole u Malom Lošinju, kao i s predškolcima Dječjeg vrtića „Cvrčak“.

 Bojanka je tiskana na hrvatskom jeziku, a planira se i tisak na stranim jezicima kako bi bojanku (suvenir) mogli kupiti i stranci, gosti Otoka. Projekt je financiran sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Bojanku je moguće kupiti na recepciji palače Fritzi.  

 

Fotografije