Tiffany radionica za Dame 60+

U Lošinjskom muzeju, palači Fritzi, povodom Dana žena, 7. i 8. ožujka, održana je Tiffany radionica za Dame 60+. Tiffany  tehnika je način oblikovanja plošnih predmeta i figura, te raznih formi i predmeta spajanjem malih komada obojenog stakla. Raznobojna se stakla, manje ili više transparentna, režu, bruse, omataju bakrenom folijom, slažu po shemi te se spajaju lemljenjem kositra uz korištenje bakrenih traka i patiniraju. Tehnika zahtijeva izuzetnu preciznost. Ova se tehnika razvila na temelju tehnike vitraja krajem 19. stoljeća, a jedan je od važnih dijelova umjetničkog izraza razdoblja Art nouveau i Secesije. Jedan od njenih začetnika, prema kojem i nosi naziv, bio je umjetnik i dizajner Louis C. Tiffany iz New Yorka. 

Cilj radionice je bio predstaviti staklo kao medij koji se može reciklirati i koristiti kao dojmljiv materijal za izradu primijenjene umjetnosti te upoznati Tiffany tehniku. Kreativne polaznice radionice upoznale su se s vrstama gotovih stakala s kojima se može izrađivati Tiffany predmet, potrebnim alatom i ostalim materijalom za ovu tehniku, usvojile su postupak izrade jednostavnih oblika (izrada šablona, rezanje stakla i spajanje lemljenjem na ravnoj plohi), te završni  rad (čišćenje, patiniranje i poliranje).

Voditelji radionice bili su Natalia i Branko Lakner uz pomoć muzejske savjetnice Zrinka Ettinger Starčić. 

Radionicu je pohađalo 6 kreativnih dama koje su, upoznavši čaroliju stakla po završetku radionice napustile Lošinjski muzej s vlastoručno izrađenim Tiffany predmetom.


 „Unoseći ljepotu u svoj dom način je da živite s njom i tako oplemenite svoj život.” 

                                                                                                                    Louis C. Tiffany


Fotografije