Predstavljanje monografije »Isplovile su iz zaborava«

 

U Lošinjskom muzeju, Velikoj dvorani palače Fritzi, u subotu, 9. studenoga predstavljena je monografija »Isplovile su iz zaborava« autora prof.dr.sc. Ferdinanda Trenca i Zrinke Ettinger Starčić, više kustosice i ravnateljice Lošinjskog muzeja. 

 Monografijom je ukratko osvjetljeno povijesno razdoblje, gotovo 800 godina pomorstva i brodogradnje Istre i Kvarnera. Predstavljeno je 10 jedrenjaka odnosno njihovih maketa; njihov životni vijek te utjecaj na život ljudi sjevernog Jadrana. Kombinacija izrade tehničke dokumentacije – nacrta i samih maketa brodova, njihova povijest i prikupljeni dokumenti rezultat su uspješne suradnje autora knjiga.Tiskana su dva izdanja monografije slovensko- hrvatska i engleska.

 Na predstavljanju monografije posvećene drvenim jedrenjacima našeg arhipelaga, od 13. stoljeća do danas, govorio je dr.sc. Julijano Sokolić te autori.

 Lošinjski muzej kao izdavač ovog vrijednog i nadasve značajnog izdavačkog pothvata nastavlja sa svojom bogatom tradicijom izdanja kojima se promovira pomorska baština.

 

Fotografije