Predstavljanje knjige "Otok pomoraca"

U petak, 15. rujna 2023. godine u 19 sati, u palači Fritzi Lošinjskog muzeja, održat će se predstavljanje knjige „Otok pomoraca“ Giovannia Gerolamija u prijevodu Dubravka Balenovića.

Giovanni Gerolami, pomorski djelatnik i povjesničar pomorstva i brodogradnje, rođen je u Malom Lošinju 20. rujna 1892. godine. Sin je pomorskog kapetana Gerolimich Giovannija  i suvlasnika barka MARGERITA R. Giovanni se mlad preselio iz Malog Lošinja u Trst, gdje je završio prestižnu višu školu ekonomskih znanosti „Pasquale Revoltela“. Već 1913. godine radi za brodarsko društvo AUSTRO-AMERICANA. Dugi je niz godina bio zaposlen kod plovidbe SOCIETA TRIESTINA DI NAVIGAZIONE COSULICH u svojstvu voditelja odnosa s javnošću (putnicima). Nakon podržavljenja plovidbe „Cosulich“ prelazi u LLOYD TRIESTINO gdje će biti zaposlen kao komercijalni rukovoditelj do umirovljenja 1958. godine. Uz ovu vrlo živu aktivnost na gospodarskom planu, Gerolami je mnogo pisao prvenstveno o brodovima i brodogradilištima, te luci Trst. Pisao je za tršćanski dnevnik IL PICCOLO, a prva knjiga mu nosi naslov NAVI E SERVIZI DEL LLOYD TRIESTINO (1949), dok će 1951. tiskati do sada najcjelovitiju povijest Lošinja do Prvog svjetskog rata L`ISOLA MARINARA (Otok pomoraca) s posebnim naglaskom na brodarsku i brodograditeljsku djelatnost Lošinjana. Knjiga ima 473 stranice, a posebno je dragocjeni popis šest stotina brodova duge plovidbe u vlasništvu Lošinjana u 19. i početkom 20. stoljeća do Prvog svjetskog rata. Prvi puta je  na jednom mjestu objavio popis brodova duge plovidbe sagrađenih u lošinjskim brodogradilištima. 

Umro je u Trstu 23. travnja 1972. godine.

Knjigu „Otok pomoraca“  preveo je Dubravko Balenović zaljubljenik u otočnu povijest Lošinja.

Na predstavljanju će govoriti urednice knjige  Zrinka Ettinger Starčić i Marijana Dlačić, autor poglavlja dr. sc. Julijano Sokolić i prevoditelj Dubravko Balenović.


Fotografije