Osorski vremeplov - nova dimenzija prošlosti

 Osorski vremeplov - nova dimenzija prošlosti - projekt nastao suradnjom TZG Malog Lošinja i Lošinjskog muzeja

Radi se o rekonstrukciji mogućih situacija i prostora temeljenih na arheološkim i drugim stručnim istraživanjima kako bi se Osor prikazao od antike, srednjeg vijeka pa do danas. Tehnologijom virtualne stvarnosti, korisnik kroz 11 priča na zanimljiv i uzbudljiv način upoznaje svetog Gaudencija (zaštitnika Osora), doživljava život ljudi u rimsko doba, saznaje kako je izgledao obred krštenja u nekadašnjoj krstionici. U priči „Apsorus, metropola“, podiže se antički Osor, a u sljedećoj priči vidi i Samostan sv. Petra. Putem stripa, uči o legendi o Argonautima, a točno iznad kanala možete vidjeti kako se ukrcao i brončani kip Apoksiomen. Priča o osorskim zidinama, kuni i naposljetku Daleki akordi pozivaju svih da posjete i Osorske glazbene večeri. 

„Osor je u prošlosti zauzimao značajno mjesto u povijesti Jadrana. Plovidba sjevernim Jadranom bila je nezamisliva bez prolaska kroz Osor, tisućljećima dominantnu metropolu. Ta bogata povijest grada predstavljena je na zanimljiv, atraktivan i kvalitetan način kroz digitalnu tehnologiju virtualne stvarnosti.“ – rekla je ravnateljica Lošinjskog muzeja, Zrinka Ettinger Starčić.

Projektom se želi valorizirati prirodna baština i bogata povijest Osora, stvoriti dodatna vrijednost i atraktivan turistički doživljaj, razvijati smjer kulturnog turizma i to na poučan i zanimljiv način korištenjem visoke tehnologije.
„Raduje me oduševljenje s projektom Osorski vremeplov samih Osorana koji su prije službenog predstavljanja mogli vidjeti prezentaciju i mislim da će ovaj virtualni prikaz pored gostiju biti zanimljiv i za sve nas otočane da naučimo više o povijesti našeg otoka“, izjavila je Gradonačelnica Grada Malog Lošinja Ana Kučić.
Cijeli je grad Osor zapravo muzej na otvorenom u kojemu su umjetnici svih epoha ostavili svoj trag, od suvremenog Meštrovića do ostataka antičkih zidina, utvrda, prve ranokršćanske bazilike; grad-muzej čiji vrtovi i parkovi u zelenilu kriju tragove prastarih antičkih vila, renesansnih portala i samostana.
„Vjerujem da Osor više neće biti samo prolazna točka, posjetitelji sada mogu „uroniti“ u novi svijet Osora te ga otkriti u potpuno drugačijoj perspektivi, uz virtualnu šetnju kroz 11 lokacija u trajanju od 45 minuta. Budući da se radi o virtualnoj i proširenoj stvarnosti koja je vezana za prikaz u naočalama, teško je putem papira predočiti priče i scene, najbolje je to osobno doživjeti“, rekao je direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja Dalibor Cvitković.

Posjetitelji će karte moći kupiti I preuzeti naočale I slušalice u Arheološkoj zbirci Osor, Lošinjski muzej. Cijeli projekt osmišljen je na otvorenom, gdje će korisnici na označenim mjestima aktivirati svoje naočale I tako uroniti u prošlo vrijeme.
S mogućnošću odabira 5 jezika, narator kroz dvije do pet minuta (ovisno o priči) vodi korisnika kroz priču dok putem izvrsne virtualne tehnologije, vizualni dojam uranja korisnika u svijet prošlog vremena. Vrckava kuna kao virtualni vodič tu povijesnu šetnju učinit će Vam duhovitom i zanimljivom.
Turistička zajednica Grada Malog Lošinja

Fotografije