Međunarodni znanstveni skup 580. obljetnica Cresko-osorskog statuta

 

U petak, 13. svibnja i u subotu, 14. svibnja 2022. godine održan je međunarodni znanstveni skup pod nazivom 580. obljetnica Cresko-osorskog statuta.

Cresko-osorski statut prvi je put donesen 1441. godine, a naknadno su pridodavane nove odredbe. Godine 1640. one su uređene i razvrstane u četiri knjige (poglavlja) te je iste godine cjeloviti statut tiskan u Veneciji na venecijanskom dijalektu talijanskog jezika. Tekst Statuta pripremilo je povjerenstvo čiji je rad odobrila čitava otočka zajednica: knez otoka Jakov Dolfin s po dvojicom plemića i pučana iz Cresa, po jednim plemićem i pučaninom iz Osora, Lubenica i iz Belog, što upućuje na određeni stupanj demokratskog postupka. Statut je normativni izvor lokalnog, običajnog prava s ponekim novim odredbama koje je uvodila tadašnja mletačka vlast. U njemu se nalaze neke hrvatske i slavenske pravne uz obilje stranih utjecaja koji idu prema Veneciji pa i Bizantu, ali i germanskim utjecajima. 

Projekt istraživanja i revalorizacije Cresko-osorskog statuta kao „bisera“ otočke kulturne, a osobito pravne baštine je važan za promociju otoka Cresa i Lošinja, potvrdu njihove uklopljenosti u onodobna, srednjovjekovna zbivanja koja potvrđuju povezanost otočke i hrvatske baštine s europskim pravnim tekovinama i čvrste veze sa susjednim talijanskim i njemačkim prostorima.

Organizatori skupa su Grad Cres i Grad Mali Lošinj, Sveučilište u Rijeci, Pravni fakultet u Rijeci, HAZU - Zavod za povijesne i društvene znanosti u Rijeci s Područnom jedinicom u Puli, Lošinjski muzej, Creski muzej, Turistička zajednica Grada Malog Lošinja, Turistička zajednica Grada Cresa i Klub pomoraca Lošinj, a odvija se pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije.

Otvorenje znanstvenog skupa bilo je 13. svibnja u 10 sati u Cresu u Palači Moise, Zagrad 6. U subotu, 14. svibnja, skup  je održan u Malom Lošinju u palači Fritzi Lošinjskog muzeja, V. Gortana 35, s početkom u 10 sati.

Fotografije