Međunarodni dan muzeja 2020.

Na Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja 2020., obilježavamo 20 godina od otvorenja Muzejsko-galerijskog prostora Kula u Velom Lošinju podržavajući ICOM-ovu poruku “Ništa ne može zaustaviti MDM2020”.   Kao i posljednjih tjedana kada smo uskočili u virtualni svijet, na digitalnim platformama Lošinjskog muzeja istaknut ćemo značaj ovog vrijednog spomenika kulture. Zavirit ćemo u tajne renesansne kružne kule u centru Velog Lošinja sagrađene u 15. stoljeću čiji je stalni postav vezan uz povijest Velog Lošinja s naglaskom na pomorstvo otoka. Vratit ćemo se na početak i sjetiti se tko je sve sudjelovao u projektu obnove i zaštite građevine i formiranju izložbenog postava te kako je muzejska djelatnost u prostoru Kule izgledala na samom početku. Komuniciranjem teme ovogodišnje manifestacije “Muzeji za jednakost: različitost i uključivost” (Museums for Equality: Diversity and Inclusion) institucije kulture nastoje ukazati na osobitu važnost uvažavanja kulturnih i drugih različitosti te međusobnog uključivanja svih zainteresiranih u sadržaje naše bogate baštine, posebice u ovom vremenu nepredvidivih životnih situacija. Muzejsko-galerijski prostor Kula u Velom Lošinju zasjat će virtualnim sjajem svoje dvadesete obljetnice od otvorenja za publiku, čekajući posjet novih ljubitelja povijesti i kulture. 

Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja, dan je kada muzeji diljem svijeta skreću pozornost široj javnosti na kulturnu baštinu i ulogu muzeja u njenom komuniciranju. Međunarodna muzejska zajednica pokrenula je obilježavanje 1977. (ICOM), koje se od 1992. provodi na određenu temu. Iniciranje obilježavanja u Hrvatskoj, vodi od 1980. Muzejski dokumentacijski centar, koji je ujedno promotor cijele manifestacije. Cilj je osvijestiti činjenicu da su „muzeji važno sredstvo kulturne razmjene, obogaćivanja kultura i razvoja međusobnog razumijevanja, suradnje i mira među narodima“.

Budući da su sve zgrade Lošinjskog muzeja ponedjeljkom zatvorene, Međunarodni dan muzeja proslavit ćemo i u utorak 19. svibnja, kada će posjetitelji moći posjetiti palaču Fritzi, Muzej Apoksiomena, Arheološku zbirku Osor i Muzejski prostor Kulu besplatno.

Fotografije