Koncert grupe METAKLAPA


 Koncert grupe METAKLAPA, 18. lipnja 2022. u 21 sat,  Ljetna pozornica Gradske knjižnice i čitaonice Mali Lošinj


Povodom obilježavanja Svjetskog dana glazbe, 21. lipnja, Lošinjski muzej, Gradska knjižnica i čitaonica Mali Lošinj i Turistička zajednica Grada Malog Lošinja predstavljaju Vam a cappella metal band METAKLAPA.

Metaklapa spaja tradicionalni klapski izričaj i heavy metal glazbu. Fokusirani su na vokalnu izvedbu, u duhu tradicije klape, ali i žestoki karakter metal glazbe. Izvode pjesme engleskog heavy metal banda Iron Maiden bez instrumenata, ali s briljantnim vokalima u a capella verziji.  Njihov prvi album “The Choir of Beasts” izašao je početkom 2022., a producirao ga je Marko M. Sekul.  

Posebnost Metaklape je prepoznala i njemačka izdavačka kuća NoCut Entertainment s kojima su potpisali ugovor, a koja ih zastupa na području područje Njemačke, Švicarske i Austrije. U Hrvatskoj i regiji Metaklapu zastupa Menart.

Metaklapa je vokalna skupina vrlo povezanih prijatelja – povezani čak i rodbinskim vezama, ali najveća je, kažu, poveznica ljubav prema glazbi – klapskoj, rock ‘n’ rollu i heavy metalu.

Članovi Metaklape su: Davor Capković i Matej Pavlić (tenor), Tonko Podrug, Boris Capković (bariton), Dino Demicheli i Ante Kovačević (bas).

 U mnogim zemljama svijeta, 21. lipnja obilježava se kao Svjetski dan glazbe. Toga dana glazbenici amateri, ali i profesionalci, besplatno nastupaju na javnim gradskim površinama podsjećajući na važnost glazbe u svakodnevnome životu.

Manifestaciju je osmislio još 1976. godine, američki glazbenik Joel Cohen, tada zaposlen na jednom francuskom radiju. Od 2005. godine manifestacija je – uz slogan ‘faites de la musique’ (stvarajmo glazbu) – međunarodnog karaktera, pa se diljem svijeta u više od sto zemalja (uključujući i Hrvatsku) organiziraju okupljanja brojnih glazbenika i jednaka se pažnja posvećuje različitim vrstama glazbe. Na koncertima se susreće amaterska glazbena scena s profesionalnom, ali i različiti glazbeni stilovi: rock, jazz, klasična glazba, DJ-evi i ostalo, pleše se, pjeva i zabavlja.

Jeste li znali da je toga dana dopušteno izvući sav instrumentarij iz kuće, svirati do dugo u noć, a nitko vas ne smije prijaviti policiji zbog remećenja javnoga reda i mira.


Zrinka Ettinger Starčić

 

 

 

 

 

Fotografije