Božićni koncert Duo Balyk

DUO BALYK (Rusija/ Hrvatska)
Nataša Balyk - domra, mandolina
Vladimir Balyk - koncertna harmonika bayan
NATAŠA BALYK
Pripada generaciji izvođača koja se ističe svojom izvanrednom, tehnički briljantnom i prvoklasnom glazbenom interpretacijom. Izvedbom na domri* daje novi i vrjedniji imidž ovom narodnom ruskom instrumentu. Magistrirala je 1983. godine na Muzičkoj akademiji u gradu Astrahanj (Rusija) u klasi prof. J. Noskova, a 1987. godine je doktorirala na Državnom konzervatoriju u St. Petersburgu (prof. I. Šitenkov).
Nataša Balyk radila je kao docentica na Muzičkoj akademiji u Astrahanj (Rusija). Poslije preseljenja s obitelji u Hrvatsku nastavlja s pedagoškim radom, od 1999. god. predaje gitaru u Glazbenoj školi "Mirković" podružnica Rab te tamburicu na Visokoj školi za glazbenu umjetnost "Ino Mirković" u Lovranu, a od 2010. radi kao profesorica mandoline u Glazbenoj školi I.M. Ronjgov Rijeka, osvajajući sa svojima učenicima brojna Državna i Međunarodna priznanja (prve nagrade Međunarodnog natjecanja mladih mandolinista, Makarska 2014 te po četiri Oskara znanja na 55. i 57. Hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa).
Nastupala je na mnogim koncertima kao solistica te kao koncertmajstor Astrahanjskog filharmonijskog orkestra. Od 1993. N. Balyk je članica ansambla Nata Bene Trio, s kojim osvaja brojne međunarodne nagrade, a od 1998. učestalo svira sa suprugom Volodimirom diljem Hrvatske te u inozemstvu (Slovenija, Austria, Francuska, Grčka, Finska). 2017 god. Duo Balyk održava uspješnu turneju u većim gradovima Kine.
* domra - ruski žičani instrument ovalnog oblika iz grupe gudačkih i žičanih (za trzanje) instrumenata, ima kvartni štim kao tambura


VLADIMIR (VOLODIMIR) BALYK

Jedan od istaknutih predstavnika suvremenog izvođaštva na harmonici. Studij klasične harmonike završio je na Mykola Lysenko Lviv National Music Academy (Ukrajina) u klasi prof. dr. M. Oberjuhtina. Doktorirao je 1986. godine na Glazbenoj akademiji Gnessin u Moskvi. Laureat je jednog od najuglednijih međunarodnih natjecanja harmonikaša "Vogtländischen Musiktage" Klingenthal-Markneukirchen u Njemačkoj 1981. godine.
Niz uspješnih nastupa započinje prvim solističkim koncertom još 1977. godine nakon kojeg je gost brojnih koncertnih pozornica diljem Europe (Rusija, Njemačka, Francuska, Rumunjska, Hrvatska), među kojima se ističe solistički nastup 1999. u Parizu na koncertu "Music for Peace at UNESCO" zajedno s najistaknutijim umjetnicima svijeta. Repertoar mu se temelji kako na originalnim skladbama za harmoniku tako i na transkripcijama, pri čemu često stavlja težište na razdoblje baroka. 1993. godine osnovao jedan od vrlo uglednih komornih sastava u Rusiji – Nata Bene Trio, s kojim osvaja brojne nagrade: Grand Prix u Francuskoj, 1. nagrada na natjecanju u Castelfidardu u Italiji i druge, a nastupali su na turnejama diljem Europe (Francuskoj, Švicarskoj, Italiji, Njemačkoj, Austriji, Slovačkoj, Nizozemskoj i dr.). Godine 1999. trio snima nosač zvuka za njemačku izdavačku kuću VMA koji časopis "Intermusik" proglašava CD-om godine.
Pored svega se bavi i pedagoškim radom. Od 1987. do 1998. godine Volodimir Balyk redovni je profesor na Muzičkoj akademiji u gradu Astrahanj (Rusija), od 1998. profesor je na Visokoj školi za glazbenu umjetnost "Ino Mirković" u Lovranu, od 2004. profesor, profesor mentor harmonike u Glazbenoj školi I. M. Ronjgova Pula te od 2018. god. profesor savjetnik harmonike u Glazbenoj školi I. M. Ronjgova Rijeka. 1994. godine V. Balyk dobitnik je naslova Zaslužni umjetnik Rusije, a 1995. proglašen je čovjekom godine na području kulture i umjetnosti.
Vladimir Balyk autor je skladbi za harmoniku, mnogobrojnih transkripcija za harmoniku i komorne sastave te autor niza članaka i monografija o problemima metodike i povijesti izvođaštva na harmonici. Član HDGU.
Rezervacije mjesta su obavezne i primaju se na broj telefona: 051/231-915 (Gradska knjižnica i čitaonica Mali Lošinj). Obavezna je COVID potvrda uz pridržavanje epidemioloških mjera.

Fotografije