High-tech arheološka prospekcija (geofizičko istraživanje) u antičkom gradu Osoru

Ovaj tjedan u Osoru Lošinjski muzej s austrijskim arheolozima istražuje antički grad pomoću najnovije nedestruktivne metode,  geofizičke prospekcije. Prvi puta stručnjaci iz austrijskog Ludwig Boltzmann Instituta za arheološku prospekciju i virtualnu arheologiju primjenit će svoj novo-razvijeni motorizirani georadarski sustav kako bi dobili podatke za izradu karte ostatka grada skrivenog pod zemljom, ali bez kopanja odnosno intervencija u tlu.
Istraživački projekt je suradnja Lošinjskog muzeja,  Ludwig Boltzmann Instituta za arheološku prospekciju i virtualnu arheologiju (LBI ArchPro - http://archpro.lbg.ac.at) sa sjedištem u Beču  i Römisch-Germanisches Zentralmuseum u Mainzu (RGZM) koji je osigurao potrebna financijska sredstva.
U utorak (4. 11.2014.), u 13:00 svi zainteresirani mogu posjetiti arheologe tijekom terenskog rada na mjestu istraživanja. Posjetitelji će imati priliku vidjeti arheologe na djelu, dobiti osnovne informacije o samom istraživanju te upoznati najnoviju tehnologiju i opremu  za georadarsko i lasersko skeniranje tla.
Georadarsko snimanje (eng. Ground Penetrating Radar, GPR)  je elektromagnetska metoda istraživanja. Elektromagnetske metode istraživanja se baziraju na mjerenju odgovora podzemlja uslijed propagacije umjetno generiranih elektromagnetskih valova. Georadar može pružiti detaljne informacije o mjestu, obliku i dubini arheoloških ostataka (određivanje prisutnosti i položaja podzemnih objekata, zidova, rovova, jama, slojeva).

O LBI ARCH PRO
Ludwig Boltzmann institut za arheološku prospekciju i virtualnu arheologiju (LBI ArchPro) je posvećen razvoju i primjeni novih i sveobuhvatnih neinvazivnih tehnika i metodoloških koncepata u  arheološkom istraživanju. Konzorcij LBI ArchPro sastoji se od vodećih međunarodnih timova stručnjaka i u profesionalnoj primjeni arheološkim metodama prospekcije. LBI ArchPro je istraživački institut u sklopu Ludwig Boltzmann Gesellschaft.

Photos