Predavanje: Sakralna topografija cresko-lošinjskog arhipelaga

Povodom Međunarodnog dana muzeja u srijedu, 18. svibnja 2016. g. u 19,30 sati u palači Fritzi u Malom Lošinju održalo se predavanje Sakralna topografija cresko –lošinjskog arhipelaga.
Cresko-lošinjsko otočje je poznato po svojim mnogobrojnim crkvicama razasutim po naseljenim mjestima, ali i na teško pristupačnim područjima. Iako su mnoge zapuštene ili gotovo razrušene, danas su one atrakcija posjetiteljima ovog otočja, a njihov turistički potencijal još uvijek nije dovoljno iskorišten.
Monumentalna ranokršćanska zdanja, crkvice neuobičajenih tlocrta, jednostavni sakralni objekti ili pak izvanredna renesansna i barokna ostvarenja – sve ove crkve svjedoče o snažnoj vjerskoj osjećajnosti koja se manifestirala na različite načine. Evidentiranjem crkvica i istraživanjem njihovih titulara, smještaja, vremena nastanka, arhitektonskog oblikovanja, uređenja i drugih obilježja može se puno saznati o religijskoj, ali i društvenoj, političkoj, gospodarskoj i kulturnoj prošlosti. Brojnost sakralnih zdanja predstavlja bogatstvo i čini prepoznatljivim prirodni i kulturni krajolik cresko-lošinjskog otočja.
Predavanje  se temeljilo  na istraživanju provedenom s ciljem tiskanja publikacije pod nazivom Crkve i kapele cresko-lošinjskog arhipelaga i postavljanja istoimene izložbe koja će trajati od 25. 5. do 24. 7. 2016. Naglasak na predavanju je bio na ovim temama: Osor kao episkopalno sjedište cresko - lošinjskog otočja; bazilijanci - prvi redovnici i graditelji ranokršćanskih zdanja; sv. Gaudencije i benediktinci kamaldoljani - novi uzlet Osora; franjevci trećoreci - u službi naroda; mjesne crkve - mjesta okupljanja i svjedoci prošlosti; 20. st. - povratak korijenima kršćanstva. Predavanje je održala kustosica Marijana Dlačić.

 

Photos