RADIONICA ZA DAME 60+

 

U Lošinjskom muzeju, palači Fritzi, povodom Dana žena, 8. ožujka, održana je radionica izrade nakita i ukrasa od stakla za Dame 60+. Voditeljice radionice bile su viša restauratorica stakla Monika Petrović i viša kustosica Zrinka Ettinger Starčić.

 Cilj radionice je bio predstaviti staklo kao medij koji se može reciklirati i koristiti kao dojmljiv materijal za izradu primijenjene umjetnosti , nakita, mozaika, itd. Polaznice radionice naučile su osnove o staklu, upoznale alate i tehnike rezanja stakla, tehniku fuzije  i pripremu stakla za fuziju te su vidjele proces fuziranja stakla u mikrovalnoj peći unutar patenta Hot Pot Microkiln. Microkiln tehnika peče staklo u mikrovalnoj pećnici pomoću posebne, HOT-POT kutije u kojoj se postiže temperatura do 900°C čime se djelići stakla spajaju. Korištene su razne vrste i tipovi stakla te brojni ukrasi (konferi, listići, granule,..).

 Iako postoje neke arheološke naznake da je sjedinjavanje i oblikovanje stakla stapanjem ili “fuzija” stakla kao tehnika bila poznata još 2000 godina prije Krista u Egiptu, a nešto kasnije također i u Rimu, svoju suvremenu popularnost stekla je u 20. stoljeću osobito u Americi 1960-ih. Iako se isprva koristila kod izrade manjih  predmeta poput zdjela i tanjura, posljednjih nekoliko godina sve je više prisutna u arhitekturi  izlazeći iz malog formata i jednostavnijih oblika u vrlo ozbiljne i respektabilne komade umjetnički tretiranog i oblikovanog stakla.

 Radionicu je pohađalo 6 kreativnih dama koje su po završetku radionice napustile Lošinjski muzej uljepšane vlastitim nakitom.

 

 

 

Fotografije