Prezentacija projekta Arheološki park Sveti Petar U Osoru

 

Znanstveni međunarodni okrugli stol « Sveti-Petar u Osoru (otok Cres) i benediktinsko redovništvo na jadranskom prostoru » u organizaciji Sébastiena Bullya (Francuski nacionalni centar za znanstvena istraživanja, laboratorij ARTEHIS), Morane Čaušević-Bully (Sveučilište Bourgogne Franche-Comté i laboratorij Chrono-environnement) , Stéphanea Gioannija (Sveučilište Lyon 2, laboratorij HISOMA), Miljenka Jurkovića (IRCLAMA Sveučilišta u Zagrebu) i Ive Marić(IRCLAMA). Domaćini su Lošinjski muzej i Mjesni odbor Osor.

 

Skup, koji se održao od 01. do 03. lipnja ove godine u Osoru, obilježio je vrhunac dvanaest kampanja arheoloških istraživanja provedenih od 2006. do 2017. godine na samostanu sv. Petra u Osoru (Cres, Hrvatska) i dio je proslave prvog tisućljeća od osnutka samostana koje se pripisuje biskupu Osora, svetom Gaudenciju.

 

Cilj je bio ovog događaja predstaviti, usporediti i kontekstualizirati u širem zemljopisnom i kronološkom kontekstu nove spoznaje o samostanu sv. Petra, koje obuhvaćaju rezultate najnovijih multidisciplinarnih istraživanja o benediktinskom redovništvu u jadranskoj regiji.

 

Arheološka istraživanja provedena su u sklopu hrvatsko-francuske misije "Samostan sv. Petra u Osoru" uz podršku francuskog ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva kulture RH, kao i u sklopu programa francuske škole u Rimu pod nazivom "Arheološka i povijesna studija o otočkim crkvenim kompleksima i samostanima kasne antike i ranog srednjeg vijeka na povijesnom dalmatinskom prostoru: primjer Kvarnerskog arhipelaga (Hrvatska).

 

Prezentacija projekta  Arheološki park Sveti Petar u Osoru odžana je u dvorani Mjesnog odbora u Osoru, u subotu 2. lipnja 2018. u 18, 30 sati.

 

 Veselimo se Vašem dolasku!

 

Fotografije