Konferencija za novinare - Osorska ljepotica probuđena iz tisućljetnog sna: arheologija ispod zemlje, makije i mora

 

 

U Arheološkoj zbirci Osor, Gradska vijećnica u Osoru, 26. listopada 2015. u 12 sati održana je konferenciju za novinare.

Konferenciju je vodila Zrinka Ettinger Starčić, Lošinjski muzej, Nives Doneus, Institut za arheološku prospekciju i virtualnu arheologiju Ludwig Boltzmann (LBI ArchPro) iz Beča i Michael Doneus,
Sveučilište u Beču. Predstavili su se najnoviji rezultati arheološkog pregleda terena uz primjenu naprednih tehnologija na kopnu i u podmorju (arheološka prospekcija).

Lošinjski muzej s austrijskim arheolozima istražuje antički grad Osor pomoću najnovije nedestruktivne metode, geofizičke prospekcije. Prvi puta stručnjaci iz austrijskog Instituta za arheološku prospekciju i virtualnu arheologiju Ludwig Boltzman primijenit će svoj novo-razvijeni motorizirani georadarski sustav kako bi dobili podatke za izradu karte ostatka grada Osora skrivenog pod zemljom, ali bez kopanja odnosno intervencija u tlu.

Pregled georadarom otkriva pod zemljom skrivene kamene strukture, rovove, jame, slojeve, šupljine i druge trodimenzionalne strukture koje mogu potom mogu biti i mapirane. Mapiranje georadarom je metoda aktivnog sondiranja koja može dati trodimenzionalnu informaciju lokacije, oblika i dubine arheološkog objekta, a može prodrijeti i preko dva metra dubine. Rezultati su tako dostupni u roku od 15 minuta, pa znanstvenici mogu odmah na terenu zaključiti u kojem smjeru kopati, ili pak odustati od iskapanja.

Otkriveno je više faza razvoja grada, od rimskih gradskih četvrti do novog do sada nepoznatog srednjovjekovnog crkvenog kompleksa.

 

 

Fotografije