Podvodna arheološka istraživanja na otoku Iloviku

U razdoblju od 3. do 15. rujna 2018. trajala su podvodna arheološka istraživanja na otoku Iloviku. Arheološka istraživanja je proveo Odjel za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda i Lošinjski muzej u suradnji s francuskim kolegama sa Sveučilišta u Marseille (Aix-Marseille University, French National Center for Scientific Research, Centre Camille Jullian).  

Ovaj istraživački projekt dio je događanja vezanih uz obilježavanje Europske godine kulturne baštine. Osnovni su ciljevi Europske godine kulturne baštine otkrivanje vrijednosti kulturne baštine Europe od najranije dobi (Baština u školi), promicanje održivog kulturnog turizma (Turizam i baština) te korištenje istraživačkih, inovacijskih, znanstvenih i tehnoloških mogućnosti za bolje očuvanje i prezentiranje baštine (Znanost za baštinu). Ministarstvo kulture kao koordinacijsko tijelo ovog događanja u Hrvatskoj prepoznalo je i financijski podržalo ovaj projekt kojim se želi prezentirati bogatstvo i raznolikost hrvatske podvodne kulturne baštine. Uz Ministarstvo kulture projekt je podržao i Grad Mali Lošinj kao osnivač Lošinjskog muzeja.

Podvodna arheološka istraživanja na Iloviku u fokus stavljaju važnost podizanja svijesti o podvodnoj kulturnoj baštini, koju lokalna zajednica počinje doživljavati kao znanstvenu disciplinu koja nije sama sebi svrhom nego djeluje u službi i na korist toj zajednici. U takvu društvenom okruženju ona postaje dio turističke ponude, postaje brand i temelj kulturnog turizma određenog mjesta.

Fotografije